“Wanneer begin jij eens aan kindjes?”
Heb jij wel een kinderwens? Iedereen in je omgeving krijgt kinderen maar jij bent niet helemaal zeker of je dat wel wilt. Soms kan het ook zijn dat bepaalde ervaringen het idee van een zwangerschap moeilijk maken voor jou (eigen kindertijd, vorige zwangerschappen, verlies van een kindje, abortus,...).
Wil je nog eens zwanger worden? Je bent tevreden met je gezin zoals het nu is maar je twijfelt toch nog over gezinsuitbreiding.
Samen maken we deze afwegingen zodat jij achter je eigen keuze kan staan.
Twijfel jij of je wel zwanger wilt blijven? Wat de reden ook is, ik luister graag naar jouw verhaal en begeleid je in het beslissingsproces voor behoud of zwangerschapsafbreking (abortus).
“Zolang de baby gezond is, maakt het geslacht mij niet uit”
Toch wou jij liever een jongetje of een meisje. Je stelde je kindje al anders voor en het wennen aan een ander geslacht dan je wou verloopt heel moeizaam. Hoewel er een taboe rust op dit thema, hoef je er niet alleen mee te blijven.
“Kan ik de bevalling niet gewoon overslaan?”
Hoe bereid ik me het beste voor op een bevalling? Stel ik een geboorteplan op of laat ik het gewoon allemaal op me afkomen? Ben je op zoek naar een manier om je bevalling voor te bereiden? WROET zoekt met je mee.
Pril zwangerschapsverlies
1 op 4 zwangerschappen eindigen in een "miskraam".
Ik gebruik liever de term pril zwangerschapsverlies. Want hoe pril het ook is, het voelt aan als een verlies. Miskraam kan nogal een heftige verwoording zijn, alsof je zelf iets “mis” kan hebben gedaan. Wat natuurlijk niet zo is. Dit soort verlies wordt vaak niet erkend door je omgeving. Onderzoek toont aan dat 65% van de vrouwen psychologische klachten ervaart na een pril zwangerschapsverlies zoals angst, minder vertrouwen in het eigen lichaam, een gevoel van leegte en verdriet en machteloosheid. Ik luister graag naar je.
Doodgeboorte
"Veel sterkte en ik hoop dat je het verlies een plaats kan geven". Goedbedoeld maar niet echt helpende woorden als je het verschrikkelijke nieuws kreeg dat je kindje overleden is. Ik wens je vooral veel troost en warmte toe. En een luisterend oor, iemand die je kan helpen om jouw intense verdriet een beetje mee te dragen tijdens jouw rouwproces.
We leven nog steeds in een maatschappij waarbij het krijgen van een kindje lijkt te moeten bestaan uit enkel mooie momenten. Genieten van je zwangerschap, liefde op het eerste zicht ervaren bij je bevalling, een hele dag knuffelen met je pasgeborene en vooral blij zijn en dankbaar zijn voor wat je hebt.
Maar wat als dat voor jou niet zo aanvoelt?
Hormonaal gezien gaat je lichaam een heleboel veranderingen door zowel tijdens een zwangerschap als na een bevalling. Hoe weet je of hetgeen je voelt nog tot het normale behoort of dat je extra zorg kan gebruiken?
Ik kan samen met jou een inschatting maken en het onderscheid verduidelijken. Is datgene dat je voelt veelvoorkomend zoals het hebben van bepaalde zorgen en twijfels of neigt dit eerder naar een prenatale depressie? Ook het verschil tussen de babyblues en een postnatale depressie is niet altijd zo duidelijk. Door te luisteren maak ik een inschatting van wat je nodig kan hebben. Doorverwijzig naar een gespecialiseerd perinataal psycholoog kan voor verdere diagnose en behandeling.